ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ'NDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER, RESMÎ GAZETE'DE YAYIMLANDI
147
21:32
24.02.2025

Yönetmelik'te, merkezî sınav puanıyla öğrenci alan okulların belirlenmesi, mesleki ve teknik eğitim yönetimine yönelik düzenlemeler, devamsızlıkla ilgili yeni kurallar ve görevlere ilişkin güncellemeler yapıldı.

 

Yönetmelikte yapılan değişiklikle, merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okulların belirlenme süreci yeniden yapılandırıldı.

Bu yeteneği "Merkezî Sınav Puanıyla Öğrenci Alan Okul İl Değerlendirme Komisyonu", "Merkezî Sınav Puanıyla Öğrenci Alan Okul İl Teklif Komisyonu" ve "Merkezî Sınav Puanıyla Öğrenci Alan Okul Bakanlığı Tespit Komisyonu" oluşturulacak. Bu komisyonlar, ilgili okulların adaylık süreçlerini inceleyerek değerlendirecek ve uygun görülen okullar, Bakanlık onayına sunulacak.

 

Bünyesinde ortaokulda bulunan, merkezî sınav puanıyla öğrenci alan okulların ortaokul öğrenci alımı, yazılı veya sözlü sınav sunumuna göre yapılabilir. Ayrıca, merkezî sınav puanıyla öğrenci alan okullar, her yılı izleme ve değerlendirmeye tabi tutulacak ve gerekli başarıyı gösteremeyen okullar, bu yeteneğin çıkarılabileceği.

 

Merkezî sınav puanıyla öğrenci alan okullara atanan öğretmen ve görevlendirilen yöneticiler, Millî Eğitim Akademisinde Bakanlıkça kaydedilen eğitimlere katılacak.

 

Mesleki ve teknik eğitim kurumları

Yönetmelik'le, mesleki ve teknik eğitim kurallarının bölge okulu, ihtisas okulu, sektör içi ve sektöre entegre okul olarak belirlenmesine ilişkin düzenlemelere taşınır.

 

Sektör okul entegrelerine, 9 ve 10. sınıflarını farklı okullarda temin edebilir, 11. sınıftan itibaren aktarım yoluyla geçiş yapabilirsiniz.

 

Millî Eğitim Akademisinde eğitim almaları zorunlu hâle getirilmek amacıyla öğretmen ve eğitimin yeterliliklerini artırmak. Ayrıca okullarda yıllık izleme ve değerlendirme yürütülerek performans durumları analiz edilecektir.

 

Devamsızlıkla ilgili yeni kurallar belirlendi

Yeni düzenlemeye göre, devamsızlık süresi doldurulan raporlama derslerine devam edilemeyecek, sınavlara girilemeyecek ve teşekkür, takdir, onur ve üstün başarı belgesi verilemez.

 

Devamsızlık süresi doluncanın dosyalarının bilgilerini alırken hakkı bulunan yerde, bir sonraki eğitim öğretiminde eğitimlerine devam edilebilir.

 

Öğrenim hakkı bulunmadığı takdirde açık öğretim lisesi, mesleki açık öğretim lisesi veya mesleki eğitim yönlendirilecek.

 

Mesleki eğitim merkezinin teorik derslerinde devamsızlık süresi, toplam ders saatinin altıda birini geçemez.

 

Devamsızlık nedeniyle başarısızlık sayılanların, ilgili faaliyetlerle sözleşmeleri feshedilecek ve sigorta çıkışları yapılacak.

 

Türk dili ve edebiyatı ile yabancı dil derslerinden sorumluluk sınavları yazılı ve uygulamalı iki aşamalı olarak yapılacaktır. Yazılı sınav için ayrı, uygulama sınavları için ayrı komisyon kurulacak. Komisyonların aynı üyelerden esası olacak.

 

Dersin başarısızlığı nedeniyle okuldan mezun olamayan 12. sınıftan sınıfların tekrar etme hakkı bulunanlar, başarısız olunan derslerin devam etmesinin sınıfın tekrar mümkün olması.

 

Öğretmenlerin görev ve yetkilerindeki değişiklikler

Öğretmenlerin görev ve yetkilerine yönelik düzenlemelerde Yönetmelik'te yer aldı.

 

Buna göre, engelli kişiler ve engelli yakını olan terapi programları, engellerin önünde göz bulundurularak düzenlenecek.

 

Beden eğitimi dersine katılamayacak şekilde ulaşmak için resmî sağlık verilerinden alınan rapor zorunlu hâle getirildi.

 

Öğrenci gelişim dosyası uygulaması getirildi. Bu gücün akademik gelişimi ve sosyal sorumluluk projeleri, dijital olarak kayıt edilecek.

 

Öğrencinin ulusal ve uluslararası projelerine ilişkin bilgiler, öğrenci geliştirme programında yer alacaktır.

 

Öğrenci değiştirme ve yerleştirme süreci

Yönetmelik'te yapılan değişikliklerle yetenek sınavıyla öğrenci alan güzel sanatlar ve spor liselerine kayıt hakkı kazanan ancak sınıfın açılması nedeniyle kesin kayıt yaptıramayanlara başka okullara gidilecek.

 

Ayrıca öğrencinin veya velisinin can güvenliği riski, doğal afet, velinin kamu görevine atanması gibi zorunlu hallerde kontenjan şartları aranmaksızın farklı okullara nakledilebileceği hükme bağlandı. Nakil para biriminin merkezi sınav puanı ve yerel dağıtım kriterleri dikkate alınır.

 

Döner sermayeye sahip olanlarda okul kalfalık ve ustalık belgeleri dijital ortamda birleştirilecek ve e-Devlet sistemi aktarılacak. Belgelerin fiziksel olarak basılmayacağı ancak isteyenlerin e-Devlet üzerinden yazdırılabileceği belirtildi.

 

Yönetmelik'te yapılan değişikliklerle faaliyetlerinde mesleki eğitim süreci yeniden düzenlendi. 12. sınıfta mesleki eğitim görmeleri esastır. Ayrıca sektöre bağlı yoğunlaştırılmış eğitim modeli uygulanabilecek.

 

İş birliği protokollerinde imza

Yapılan değişiklikle okullarda öğretim programlarının kullanılması, eğitim ortamlarının öğrenilebilir, üretimin, seminer ve özelliklerin arttırılması ve benzer şekilde çoğaltılması amacıyla yüksek öğretim, il müdürlükleri, belediyeler, işletmeler, sivil toplum birimleri, spor kulüpleri ile diğer kamu ve özel kurum veya kurumlarla iş birliği her türlü, gereç, faaliyetlerden yararlanılması için gereklidir.

 

Bunlara ilişkin ilişkilerle ilgili kurum, kuruluş ve diğer ortaklarla il/ilçe millî eğitim müdürlüğünün bilgisi ve bağlantıdan protokol düzenlenebilecek.

 

iş birliği ve protokoller, il/ilçe millî eğitim müdürü ve okul müdürünün imzası şeklinde düzenlenecek. Bakanlığın ilgili genel müdürlüğüne de ayrıntılı bilgi verilecektir.

 

Kültürler arası öğrenci değişim programları kapsamında Bakanlığın ilgili birimleri dışında farklı isimler altında iş birliği protokolü düzenlenemez.

Yayın Tarihi: 24.02.2025