Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ile Kongo Cumhuriyeti Uluslararası İşbirliği ve Kamu Özel Ortaklığı Teşvik Bakanı Denis-Christel Sassou Nguesso, Millî Eğitim Bakanlığındaki Öğretmenler Odası Toplantı Salonu'nda düzenlenen "Türkiye-Kongo Cumhuriyeti Arasında Eğitim İş Birliği İmza Töreni"ne katıldı.
Bakan Tekin, burada yaptığı konuşmada iki ülke arasındaki iş birliklerinin kalıcı ve devamlılığının olması için en kritik sektörlerin birinin eğitim sektörü olduğunu söyledi.
Atılacak adımların diğer adımlarında hem besleyeceğini hem de kalıcı olmalarını sağlayacağını aktaran Tekin, "Dolayısıyla eğitim sektöründeki hizmetleri hem diğer bakanlıklara ve diğer ilişkilerin bir destek hizmeti sunacak hem de kalıcılığının kesinliği olacak. Biz de zaten bu sağlıklı zemine oturması ve devamlılığının sağlanmasını istiyoruz." dedi.
Tekin, Türkiye'de yaklaşık 18 milyon öğrenci, 1 milyon 250 bin öğretmen ve 100 bin okula yakın düzeyde kurumun bulunduğunu belirterek, bu eğitim yapılarının inşasında gerek teknolojik altyapıyla donatılmasında temel de eğitim içerikleri konusunda önemli adımların atıldığını dile getirdi.
Başta mesleki ve teknik eğitim olmak üzere birçok eğitim alanında da çok farklı ihtiyaçlara cevap verecek adımlar attıklarını vurgulayan Tekin, sözlerine şöyle devam etti: "Bilhassa eğitimde teknolojik altyapının kullanımı konusunda biraz önce altyapım okullarımızın tamamı bu teknolojik altyapıya erişmiş durumda. En ücra köşemizdeki okullarımız bile Bakanlık çapında kurduğumuz dünyanın en büyük eğitim bilişim platformlarından bir tanesine ulaşmak istedikleri bir erişim izniyle paylaşabilecek ders içeriklerine ulaşabiliyor. ve programlarda da ciddi mesafe kat ettik."
Tekin, "İçinde yaşanan dönemdeki temel sorunlardan biri dünyadaki mesleki eğitim konusunda yeni yetişen kuşakların dağınık olması. Orada da (Kongo'da) hem gençlere yönelik mesleki eğitim göz alıcı hâle getirecek hem de ihtiyacı olan mükemmel ara eleman vasıflarını tanımlayarak ona göre eleman yetiştirecek bir program geliştirildik " diye konuştu.
Bakanlık olarak Kongo Cumhuriyeti ile bu iş birliğinin gelişmesi için her türlü adımı atmaya hazır hale getirmek için bilgilendiren Tekin, bugün imza belgesi alacakları parçaların köklenmesi, gelişmeler ve gelecek kuşaklara devam ettirilmesi konusunda başlangıç olması temennisinde bulunuyor.
"Mesleki eğitim hususu, üzerinde daha çok çalışabileceğimiz bir konu"
Kongo Cumhuriyeti Uluslararası İşbirliği ve Kamu Özel Ortaklığı Teşvik Bakanı Nguesso da bugün imza atacakları eğitim alanında gerçekleştirecekleri ilk proje olduğunu söyledi.
Bakan Tekin'in ortaya koyduğu vizyonla iki devlet başkanının da ülkelerdeki ülkeler arasındaki gelişmelerin gelişeceğinin çizen Nguesso, "Eğitim esasında ülkeler arasında iş birliğinin oluşması için temel belirsiz alandır ve gelecek nesillerin eğitimi için umarım beraberlik bugün adımını atacağımız bu anlaşmayla bunu daha da geliştirebiliriz. " değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin eğitim misyonunun çok dinç olduğunu vurgulayan Nguesso, şunları kaydetti: "Dolayısıyla daha geliştireceğimiz ve güçlendireceğimiz başka alanları da olacaktır. Sizin de dile getirdiğiniz gibi kesinlikle burada mesleki eğitim geliştirmemiz gerekiyor. Bu sayede bu profesyonel iş pazarlarına daha kolay erişim sağlarlar. Bu profesyonel eğitim Konu, üzerinde daha çok çalışabileceğimiz bir konu. Kongo Hükûmeti, zaten son yıllarda bu konuya büyük önem vermekte. Uzmanlarımız, yapacakları görüşmelerin çerçevesini daha da genişletecekler. Mümkün olan farklı alanlarda biz de inceleyebiliriz. Bunların hangileri Kongo Hükûmeti olarak daha fazla faydalarımıza biraz daha fazla ve bu doğrultuda uzmanlarımızla görüşmelerimizi sürdüreceğiz."
Bakan Nguesso, anlaşmanın uzun bir yolculuğunun ilk adımının imza attığını söyledi ve çok kısa süreli anlaşmanın hazır hâle getirilmesinden dolayı Bakan Tekin ile ilgililere teşekkür etti.
Konuşmaların ardından iki Bakan, anlaşma metnini imzaladı. Tören, hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından sona erdi.